Gå videre til innhold
Gunn Helen Hagen er administrerende direktør i Stiftelsen NOVA Spektrum.
Gunn Helen Hagen er administrerende direktør i Stiftelsen NOVA Spektrum.

Pressemelding -

Back on track med rekordsterkt resultat for Oslo Spektrum og NOVA Spektrum i 2023

Stiftelsen NOVA Spektrum satte ny rekord i 2023 med en samlet omsetning på 578 millioner kroner. Gjennom fjoråret fikk stiftelsen også grønt lys for byggingen av det første høyhuset i Oslo på 30 år, med planlagt byggestart i løpet av 2025.

Stiftelsen NOVA Spektrum eier og driver Norges største møteplasser for næringsliv, kulturliv og organisasjonsliv i form av NOVA Spektrum (tidligere Norges Varemesse) og Oslo Spektrum i hovedstaden.

Etter to tøffe år med koronapandemi og arrangementsforbud i 2020 og 2021, pekte pilene oppover igjen i 2022. De ferske regnskapstallene for 2023 viser imidlertid at virksomheten virkelig fikk vind i seilene igjen gjennom fjoråret:

 • Stiftelsen NOVA Spektrum oppnådde en samlet omsetning på 578 millioner kroner i 2023, opp 6 prosent fra året før. Dette er stiftelsens beste omsetningsnivå noensinne.

 • Stiftelsens resultat etter driftsrelaterte kostnader (EBITDA) endte i 2023 på hele 103 millioner kroner. Dette er en forbedring på drøyt 12 millioner sammenlignet med året før, og stiftelsens nest beste resultat historisk. Samlet driftsresultat før skatt for 2023 endte på 55 millioner kroner.

 • NOVA Spektrum og Oslo Spektrum hadde til sammen 123 større arrangement med drøyt 640 000 besøkendei 2023.

Folk vil møtes
Administrerende direktør for Stiftelsen NOVA Spektrum er svært fornøyd med de sterke resultatene for 2023, og mener det henger direkte sammen med den fysiske møteplassens betydning og viktighet i vår tid:

- Gjennom koronapandemien ble det spådd at de digitale og hybride møteplassene ville overta for mange av de fysiske møtene. Nå vet vi at denne spådommen ikke slo til, og at fysiske arrangement, konserter, show, utstillinger og events står sterkere enn noensinne. Vi har i mange år kunne se konserter på Youtube, men det er noe helt annet å se favorittartisten sammen med venner i et stort sosialt fellesskap med mange elleville fans tilstede samtidig.

Et av Osloregionens største spisesteder
En viktig driver bak den gode omsetningsveksten i 2023 er også den sterke satsningen på gode mat- og drikkeopplevelser. Gjennom fjoråret ble det solgt mat og drikke for hele 93 millioner på de to arenaene som Stiftelsen NOVA Spektrum eier og driver. NOVA Spektrum i Lillestrøm representerer et av Osoregionens største spisesteder, med ambisjoner om ytterligere vekst:

- Vårt mål er å bli enda bedre kjent for gode mat- og måltidsopplevelser i forbindelse med våre møteplasser. Samtidig er vår ambisjon å sørge for at maten blir en sentral og viktig del av opplevelsen i seg selv, og med dette gjør oss til en enda mer spennende og attraktiv arena for både besøkende, arrangører og andre. Vi er godt på vei, og ser allerede nå at satsningen på mat og drikke er med på å øke vår konkurransekraft. Dette blir også et prioritert satsningsområde i tiden som kommer, sier Hagen.

Lillestrøm Lobby er et av flere spisesteder på arenaen til NOVA Spektrum i Lillestrøm.


Sterk satsning på store arrangement
En annen viktig årsak bak rekordomsetningen er at 2023 var et år med flere store arrangement som tiltrakk seg mange besøkende og utstillere. Flere av disse arrangementene er egeneide møteplasser i regi av NOVA Spektrum, som eksempelvis Nor-Shipping med nærmere 900 utstillere og over 50 000 besøkende fra store deler av verden. Også UMAMI Arena, Camp Villmark og Oslo Motor Show i regi av NOVA Spektrum hadde gode besøkstall i 2023. I tillegg var NOVA Spektrum og Oslo Spektrum også arena for en rekke arrangement i regi av eksterne arrangører.

Konsertåret og besøkstallene har i 2023 også vært gode for Oslo Spektrum, og blant annet trakk den norske rapgruppen Undergrunn fulle hus to dager på rad. Det var rene Beatles-tilstander på konserten med minnerike opplevelser som varer livet ut for publikummerne.

Sier ja til Nordens råeste møteplass
Stiftelsen NOVA Spektrum ønsker å videreutvikle sin virksomhet gjennom å etablere en helt ny sal som kan inneholde kongress og kulturmøteplasser, og som tar form av et tilbygg til dagens Oslo Spektrum. Som del av planene inngår også et levende bygulv med utadrettet virksomhet og et nytt kontorbygg med over 1 000 kontorarbeidsplasser. Det nye kontorbygget har en planlagt høyde på drøyt 108 meter, tilsvarende dagens Oslo Plaza. Bystyret sa ja til planene våren 2023. Dette er det første positive vedtaket for høyhus i hovedstaden på 30 år.

- Vår ambisjon er å lage Nordens råeste møteplass for næringsliv, kulturliv og organisasjonsliv midt i hjertet av Oslo. Den nye arenaen har kapasitet til omtrent 3 000 personer og vil gjøre Oslo til et naturlig førstevalg for enda flere nasjonale og internasjonale kongresser, konferanser og møteplasser. Bystyrets positive vedtak våren 2023 representerer en av historiens største milepæler for Stiftelsen NOVA Spektrum, og gir oss også muligheten til å fortsette arbeidet med å planlegge den nye storsatsningen frem mot forventet byggestart i 2025.

I 2023 fikk stiftelsen NOVA Spektrum tommelen opp for nye Oslo Spektrum. Forventet byggestart er i 2025.  Nøkkeltall for Stiftelsen NOVA Spektrum

  Sum driftsinntekter

  578

  Driftsresultat før avskrivninger, finanskostnader og skatt (EBITDA)

  103

  Ordinært driftsresultat før skatt

  55

  Alle tall i MNOK.

  Emner

  Kategorier

  Regions


  NOVA Spektrum skaper og legge til rette for messer, arrangement og events. Vår virksomhet omfatter en kombinasjon av egeneide og eksterne arrangement. I 2024 avholdes følgende egeneide arrangement:

  Oslo Design Fair
  Camp Villmark
  Hagemessen
  Oslo Dog Show
  Oslo Motor Show
  Park og Anleggsmessen

  Les mer om alle våre arrangement i 2024 på https://novaspektrum.no/

  Kontakter

  Iman Winkelman

  Iman Winkelman

  Pressekontakt Leder for kommunikasjon og samfunnskontakt 97677528
  Gunn Helen Hagen

  Gunn Helen Hagen

  Pressekontakt Administrerende direktør 91559610

  Norges største møteplass for nærings,- organisasjons- og kulturliv

  NOVA Spektrum (tidligere Norges Varemesse) skaper og legger til rette for messer, arrangement og events. Våre møteplasser omfatter både fag- og publikumsmesser, så vel som møter, kurs og konferanser. NOVA Spektrum er et heleid datterselskap av Stiftelsen NOVA Spektrum som også eier og driver Oslo Spektrum Arena AS.

  NOVA Spektrum
  Messeveien 8
  2004 Lillestrøm
  Norge